Asperges met roomsaus
Asperges zijn erg gezond voor ons. Ze bevatten het aminozuur asparagine (doen we wel vaker, een stof noemen naar het product waar het in zit, handig). Dit is goed voor de nieren, de lever en de prostaat. Het verlicht chronische reuma en jicht. Asperges hebben een vochtafdrijvende werking.

Een erg goede groente voor tijdens een vastenweek, ervoor en erna! Als de urine vreemd ruikt dan komt dat door de zwavelhoudende stoffen waar asperges rijk aan zijn en die de lever erg fijn vindt. Met kinderen is het belangrijk dat ze al vroeg wennen aan de aparte smaak van asperges. Net als die van artisjok. Maar als de rest van het gezin duidelijk geniet van het gerecht, gaan ze vanzelf een klein beetje proberen. En daarna dus regelmatig herhalen. Vroeg geleerd, oud gedaan!

Ingrediënten voor 4 personen:

20 asperges (een paar groene ertussen oogt mooi en is lekker voor de afwisseling)
12 middelgrote vastkokende aardappelen
8 eieren
half pakje roomboter200 ml slagroom of sojaroom culinair
1 el mosterd
zout en peper naar smaak
1 teentje knoflook

Bereiding:
Aardappels in de schil in ruim water koken tot ze gaar zijn (ongeveer 30 min). Je kunt ze met elkaar aan tafel schillen, dat geeft iets gezelligs maar je kunt ze ook na het koken schillen.

Een grote pan met zo’n 2 liter water opzetten. De asperges rondom helemaal schillen. Zelf gebruik ik daarvoor een kaasschaaf. Die haalt dikke schillen eraf en dan zijn de asperges heerlijk zacht. De schillen doe ik alvast in de pan kokend water om er later aspergesoep van te maken. De achterkant van de asperge op zo’n 1,5 cm afsnijden en het stronkje ook bij het kokend water doen.

De groene asperges kun je met een dunschiller aan de onderkant schillen. Ze hoeven niet in hun geheel geschild te worden zoals de witte asperges. Het onderste stronkje ook er af snijden. Ook deze schillen en stronkjes kunnen bij het kokende water om er soep van te maken. De groene en witte asperges bij het kokende water doen.

Je hebt dus een pan vol schillen, stronkjes en asperges. Het is dan handig om de asperges als laatste erbij te doen zodat je ze er niet uit hoeft te vissen aan het eind. De asperges zo’n 10 minuten laten koken tot ze zacht zijn.

Een pan water opzetten (inmiddels de derde pan!). Hier gaan de eieren in, zo’n 2 per volwassen persoon. De eieren in 8 minuten (niet helemaal) hard koken. Eieren schillen en bij de asperges opdienen.
Roomsaus:

Een steelpannetje opzetten en daar de roomboter in laten smelten. Zorg ervoor dat de boter goudgeel blijft en niet donker wordt. De eetlepel mosterd met een garde door de boter roeren. De slagroom er langzaam bij roeren met de garde. De slagroom wordt opgenomen door de boter en de mosterd en vormt zo een romige saus. Niet te heet laten worden de saus! Op smaak brengen met zout en peper. Je kunt ook een knoflookteentje door midden snijden en erbij doen voor de smaak. In een mooi (voorverwarmd) sauskommetje met sauslepel doen en opdienen.
Eet smakelijk!