Doe het kokend water in een comfortabel grote beker. Pers de halve citroen uit en doe dat bij het hete water. Het schijfje gember erbij en de lepel honing naar smaak erbij. Lekker opdrinken!

Vetten zijn voor veel mensen in de taboe-sfeer terecht gekomen. Ons lichaam heeft echter z’n vetten echt nodig als bouwstof voor celmembraan, hormonen en immuunsysteem. Nu is de kwaliteit van vetten erg belangrijk en koud-bewerkte niet geraffineerde vetten is voor ons lichaam heerlijk om mee te werken. Dus komt een zelfgemaakte mayonaise als heel gezond om de hoek kijken!

Zie hier hoe je je eigen heerlijke mayonaise kunt maken waar je ongestraft van kunt eten.

Zelfgemaakte mayonaise met echte ingrediënten

Ingrediënten:
1 eierdooier
150cc olie (zonnebloemolie, olijfolie of een mix)
3 theelepels citroensap
snufje zout
peper
mespuntje mosterd

Bereidingswijze:
Scheid het eigeel van het wit. Doe het eigeel met de mosterd, het zout, de peper en de citroensap in een kom. Mix deze tot het eigeel schuimig en licht van kleur wordt.
Druppel nu al roerend de olie er in. Vooral in het begin heel langzaam. Roer steeds tot alle olie opgenomen is en voeg dan pas meer olie toe.
Nu heb je een heerlijke mayonaise die in de koelkast een paar dagen houdbaar is.

Over de citroensap:
In de meeste recepten wordt azijn genoemd als ingrediënt. Ik heb dit vervangen voor citroensap, omdat azijn een ‘zuur’ effect heeft op je lichaam waar citroen dat niet heeft, die heeft juist een ‘basisch’ effect. Alle beetjes helpen.

Over de olie:
Het is voor de smaak doorslaggevend welke olie je gebruikt. Toen ik goeie koudgeperste en biologische zonnebloemolie gebruikte werd dit in de smaak van de mayonaise nogal overheersend. Daar moest ik echt even aan wennen! Beter is een wat neutralere (biologische) zonnebloemolie van AH ofzo te gebruiken, die is wat minder uitgesproken qua smaak. In een salade of saus is de smaak van deze mayo trouwens wel aangenaam, hij wordt dan verdund door de andere ingrediënten. Olijfolie is zo mogelijk nog sterker van smaak, voorzichtig uitproberen!

Tip 1:
als je vegetarisch eet of je kinderen eten weinig vis en vlees dan is het aan te raden om een deel van de olie (¼ deel) te vervangen voor de omega3-rijke lijnzaadolie, of een combi-olie met omega6- en omega3-olieën.

Tip 2:
Van het eiwit kun je zeer eenvoudig schuimpjes maken: oven voorverwarmen op 100 °C, eiwit heel stijf kloppen met wat (vanille) suiker, op bakpapier of ouwel plaatsen met een lepel en 2 kwartier laag in de oven plaatsen. Als je er kokos doorheen doet (zo’n 100 gram) dan heb je kokosschuimpjes, ook erg lekker.