Het aparte van deze taart is dat het deeg eromheen vervangen is voor gierst, een ‘vergeten’ graan. Het heeft een korte kooktijd en is dan wat plakkerig, wat het geschikt maakt voor dit werk. De ovenschaal moet goed ingevet zijn en ook een laagje water onderin is nodig om de buitenkant niet te hard te laten worden.

Voor 4 personen.

Ingrediënten:
1 grote stronk broccoli (er kan ook bloemkool bij als je dat over hebt)
200 gr gierst
8 eieren
125 gr danish blue (of een andere een stevige blauw-schimmel kaas)
150 gr verse shiitake (of een andere paddenstoel)
1 et kokosvet (of een ander bakvet)
150 ml sojaroom (provamel is lekker)
1 ui als je dat hebt
2 teentjes knoflook
1 tl curcuma als je extra gezond wilt doen
Zout en peper naar smaak

Bereiding:
Oven voorverwarmen op 180 gr C.
Pan met 2x het volume aan gierst in water opzetten. Gierst zo’n 15 min koken. Afgieten als dat nodig is en apart zetten.

Een andere pan met een klein laagje water opzetten en daar de broccoli 2 min in koken. De stronk van de broccoli schillen en door de helft snijden en meekoken.

In een hoge mengkom de eieren, room, 1 glas water of broccoli-kookvocht, knoflook, ui, de zachte broccoli-stronk, zout, peper, curcuma met een staafmixer mengen.

De shiitake of andere paddenstoelen kort aanbakken in een koekepan met wat bakvet. Apart zetten.
In een ingevette ovenschaal de gierst evenredig verdelen en tegen de rand duwen. Dat gaat met een lepel die zo nu en dan in water gedoopt wordt het beste. Een half kopje water er overheen gieten (anders wordt de gierst te hard aan de buitenkant).
De paddenstoelen over de gierst verdelen. Daar overheen de broccoliroosjes verdelen. Het eiermengsel er overheen verdelen. De danish blue er overheen kruimelen.

25 min in de voorverwarmde oven.

Eet smakelijk!