Al jaren ben ik op zoek naar een glucosemeter die voor de nieuwsgierige consument beschikbaar is. Dit soort metertjes zijn er al langer, maar alleen gratis beschikbaar voor diabetespatiënten. Terwijl ik denk dat dit voor veel meer mensen veel inzicht geeft in hun gezondheid.

Recent ben ik zo’n bedrijf tegengekomen. Ze verkopen deze metertjes. Je plakt ze op een makkelijke plek op je lichaam. Een klein pinnetje prikt net onder de huid. Vanaf dat moment wordt elke 15 minuten je glucose gemeten en met je mobiele telefoon kan je je bloedglucose in de gaten houden en worden de waarden bijgehouden.

Nieuwsgierig
Voordat ik mijn klanten zo’n metertje zou aanbevelen, wilde ik zelf die metertjes ook eens proberen. Dat leek me, naast leerzaam en interessant, leuk en ook was ik heel nieuwsgierig. Hoe zit dat met mijn glucose? Is er een relatie met hoe ik me voel? Wat gebeurt er na een maaltijd, maakt het uit wat ik eet, hoe ik eet, in welke volgorde ik eet, hoe actief ik ben?

Continumeting van 2 weken
Ik heb 2 weken zo’n metertje opgehad aan de onderkant van m’n bovenarm. Zo kon ik met een app op m’n telefoon op elk moment van de dag m’n glucose meten. Ook kon ik elke dag de grafiek van de dag ervoor inzien. Tijdens de dag kon ik opmerkingen plaatsen in de trant van: wakker geworden, 20 min gefietst, cracker met kaas gegeten, gesprek gevoerd, een uur getennist, bietensalade gegeten, wandelingetje gemaakt, suikervrije dropjes gegeten, gaan slapen, chocola gegeten, optreden gehad, etc.

Hoge glucose
De grafieken die eruit kwamen waren super interessant voor mij. Zo kon ik het heel duidelijk voelen als m’n glucose omhoogging: ik werd heel erg moe en duf in m’n hoofd en wilde eigenlijk alleen maar slapen. Terwijl als ik juist een wandelingetje van 15 minuten maakte m’n suiker weer netjes omlaagging en ik me niet meer zo ellendig moe voelde. Hiernaast/onder een voorbeeld van een glucose-grafiek van 3 dagen.

Bovenstaande grafiek is trouwens niet mijn grafiek, alleen een voorbeeld van hoe het eruit kan zien. De groene puntjes waren de momenten waarop deze persoon zich prikte om z’n bloedglucose te meten terwijl hij/zij ook een continue bloedglucosemeter droeg. Je kunt duidelijk zien dat hier glucosepieken en -dalen zijn gemist die de gezondheid in hoge mate beïnvloeden.

Koolhydraten
Zelf kon ik heel duidelijk zien wat de oorzaak was van de hoge suiker. Dat waren natuurlijk koolhydraten die ik gegeten had. Maar er was een verschil tussen alleen maar koolhydraten eten en dezelfde koolhydraten mengen met andere voeding.

Mijn glucose ging echt de lucht in als ik havermoutpap met rozijnen had gegeten. Maar als ik dezelfde havermoutpap met een lepeltje olijfolie of boter nam, kwam daar een keurige curve uit.

Stress
Ook heb ik gemerkt dat stress de glucose doet stijgen. Tijdens een gesprek, waarbij ik alert was omdat het over de uitslag van een onderzoek van mijn zoon ging, steeg mijn glucose terwijl ik ernaartoe was gefietst en ter plekke niets had gegeten. Opvallend: ik voelde me niet gestrest. Op de momenten dat ik me gestrest voelde zag ik de glucose niet noemenswaardig stijgen.

Kortom, allemaal hele interessante dingen om te weten van mezelf!

Wanneer kan het interessant zijn voor jou?

  • Als je behoort tot de groep pre-diabetes en nog niet in aanmerking komt voor een meter die door het ziekenfonds vergoed wordt. De uitslagen kunnen je helpen om met je glucose uit de gevarenzone te blijven.
  • Als je vermoedt dat je gevoelig bent voor de glucosefluctuaties in je bloed.
  • Als je vermoedt dat je regelmatig last hebt van een hypo. De meter geeft precies aan wanneer je gevoel klopt en wanneer niet.
  • Als je wilt afvallen en wilt weten hoe dat nu precies zit met jouw glucosehuishouding en hoe stressgevoelig je bent.
  • Als diabetes in de familie voorkomt en je wilt weten hoe dat bij jou zit.
  • Als je sporter bent en je wilt weten op welke momenten je juist wel of niet moet eten en wat handig is om te eten.
  • Als je gewoon nieuwsgierig bent en je gezondheid meetbaar wil verbeteren.

Wil je ook je glucose meten?

Als je ook je bloedglucose wilt meten, kun je een afspraak met mij maken. We plaatsen dan samen de glucosemeter, tussentijds evalueren we en krijg je verbeteradviezen en aan het eind kijken wat die adviezen hebben gedaan met je glucose. Dit geeft vervolgens veel inzichten in het opstellen en ook volgen van een gezond voedingspatroon, en vooral weet je nu echt waarom je je eraan houdt!