Tegenwoordig kunnen we onze zwangerschap plannen. Niet altijd, soms gebeurt het (gewild of ongewild) spontaan maar veel mensen kunnen er heel bewust voor kiezen: ja, ik wil mij openstellen voor een kindje, een toevoeging aan mijn leven en een verrijking van mijn liefde.

Dat vind ik persoonlijk heel mooi. En dan begrijp ik het ook als je je lichaam zo gezond mogelijk wilt hebben om je kindje een zo goed mogelijke start te geven. Dus bouw je van tevoren aan een gezond lichaam.

Hoe doe je dat? Een aantal dingen zijn algemeen bekend:

1. sporten en bewegen, zorgen voor een goede conditie en spieropbouw.
2. voldoende slapen, zodat je lichaam zich goed kan herstellen in opladen ’s nachts.
3. voldoende drinken
4. gezond eten, voor sommige mensen geheel duidelijk, voor sommigen niet duidelijk, en voor de meesten kan er altijd verbeterd worden.
5. supplementen zoals foliumzuur en vitamine D in de winter.

Bij verminderde vruchtbaarheid
Op voedingsgebied is echter veel meer mogelijk. Als je moeite hebt met zwanger worden kan je ondersteund worden met voeding en gerichte supplementen. Zowel voor de man als de vrouw. Soms is een onderzoek nodig om te kijken waar het lichaam extra ondersteuning nodig heeft, bijvoorbeeld bij voedingsintoleranties of darmproblematiek.

Tijdens zwangerschap
Tijdens de zwangerschap kun je jezelf zo ondersteunen dat je kindje alle noodzakelijke stoffen, tegenwoordig met name de mineralen, kan halen uit jouw lichaam. Zodat je niet helemaal uitgeput bent als je juist sterk wilt zijn om borstvoeding te geven en je kindje zo goed mogelijk te verzorgen. Dit is belangrijk voor het gezond kunnen blijven dragen van je baby en ook voor je conditie na de zwangerschap.

Na de zwangerschap en/of tijdens borstvoeding
Ook na de zwangerschap is voeding ontzettend belangrijk om goed terug te kunnen veren en je vitaliteit zo snel mogelijk terug te hebben. Ook hierbij is hulp van supplementen en gezonde voeding ontzettend belangrijk. Bij vermoeidheid, licht depressieve gevoelens (terwijl je juist zo blij bent met je baby), vaak ziek worden en andere ontregelingen van je lichaam kun je de extra hulp goed gebruiken. Orthomoleculair advies is dan heel helpend.

Darmbacterieën
Nog niet heel bekend is het belang van je darmflora en de bacterieën in je vagina. Die zijn van wezenlijk belang voor je toekomstige baby! Voor het opbouw van een gezonde darmflora heeft je kindje de gezonde darmflora van jou nodig. Heb je last van je darmen, zoals verstopping of juist diarree, of heb je last van vaginale kriebel of pijn, dan is hiernaar kijken voordat je kindje geboren wordt heel erg belangrijk! Met goeie darmbacterieën geef je je kindje een hele goede start in z’n leven.

Mocht je vragen hebben of twijfelen aan de conditie van je lichaam kom dan langs voor een gratis kennismakingsgesprek van 20 minuten, dan kun je kijken wat ik voor je kan doen hierin.