Deze heerlijke en gezonde zomerse salade is licht en luchtig en gemakkelijk te verteren. Boordevol vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Als je de verschillende kruiden weet te waarderen is ’t een verrassing voor de tong.
Een smoothie waar je op kauwt. Enjoy!
Ingrediënten
1 paksoi
1 zakje rucola
3 volle takjes verse peterselie
1 trosje druiven
½ blok paneer/panyeri (biologische of Turkse winkel, bak kaas) of geitenkaas of tofu
2 el koudgeperste olijfolie (liefst eerste persing en een beetje troebel is dan goed)
1 el lijnzaadolie
1-2 el (vers) citroensap
½ tl mosterd
flink wat stengels verse bieslook
1 el geraspte citroen (als je ‘m in de diepvries legt dan raspt ’t heel gemakkelijk, handig om in voorraad te hebben)
walnoten of pijnboompitten
zout en peper naar smaak
als je het hebt:
Wat (zelf) ontkiemde zaden van bijv linzen, broccolizaadjes, alfalfa of iets dergelijks.
Bloemen van de oosterse kers, viooltje, jonge paardebloem om te garneren en te eten.

Bereiding
Was de paksoi en snij ‘m overlangs in repen zonder dat ze elkaar loslaten en daarna kun je er overdwars kleine blokjes van snijden. Het witte gedeelte kun je helemaal op snijden. De donkere bladeren zijn wat bitter van smaak maar kun je er ook doorheen snijden als je dat lekker vindt (erg gezond). De smaak valt weg bij de andere ingrediënten.
De rucola een beetje snijden als het lange slierten zijn. Peterselie fijn snijden. Druiven door midden snijden. Paneer of tofu of kaas in blokjes snijden. Evt de kiemzaden beetje los trekken. Alles door elkaar mengen.
Olijfolie, lijnzaadolie, citroensap, mosterd, zout en peper flink door elkaar roeren zodat ’t een wat dikke saus wordt. Geraspte citroen en fijngesneden bieslook erdoor mengen. Mengen door de salade. Garneren met de eetbare bloemen en de nootjes. De paardebloem kun je fijn snijden en er overheen strooien, dat staat heel fleurig.
Eet smakelijk!
Tip:
Je kunt er veldsla of wilde spinazie ook doorheen snijden. Basilicum in plaats van peterselie tijm, majoraan uit eigen tuin erbij… vele mogelijkheden!