Zelf kiemgroenten maken is heel eenvoudig, het plantje weet namelijk zelf hoe het moet groeien. Om dat te kunnen moeten ze alle grondstoffen in het zaadje omzetten tot worteltje en eerste blaadjes. Dit zorgt voor een heel gezond product voor ons om te eten.

De lente is bij uitstek het moment om dit te doen, alle plantjes willen dan graag groeien. Het kweken van kiemgroenten is super simpel. Je kiest de zaadjes, het een enkel soort zaad zoals alfalfa, taugé, tuinkers, broccolizaadjes of radijs, of een mix van verschillende kiemgroenten zijn.

De lente is bij uitstek het moment om dit te doen, alle plantjes willen dan graag groeien.

Het kweken van kiemgroenten is super simpel. Je kiest de zaadjes, het een enkel soort zaad zoals alfalfa, taugé, tuinkers, broccolizaadjes of radijs, of een mix van verschillende kiemgroenten zijn.

Eigenlijk kun je van alle zaadjes kiemgroenten maken, ook van linzen en bonen!

Het prettigst is om geen watten of aarde te gebruiken. Want van het kiemplantje kun je alles eten: worteltje, stengeltje en blaadjes.

Ze moeten even weken, een of 2 uurtjes. Je spoelt dan het water weg en laat ze in een vochtige omgeving (vandaar dat een afgesloten potje handig is) ontkiemen. Elke dag moeten ze ‘gewassen’ worden, je kunt ze daarvoor spoelen met water en het water daarna wel weer weg laten lopen.

Na minder dan een week kun je ze al eten, eigenlijk zodra ze ontspruiten. De beste tijd is als er net 2 blaadjes aan zitten.

Taugé en alfalfa zet je juist in het donker, dan blijven ze mooi wit. Maar dat hoeft niet.

Kiemgroenten kun je het beste rauw eten. Dit kan bij elk gerecht dat je zelf kunt bedenken.

✓ Op een boterham of cracker met kaas.

✓ Op een lekker broodje gezond

✓ Als garnering op de soep/tortilla/omelet etc.

✓ In elke salade, zie hier een recept.

✓ Bij de pokébowl is het uitermate geschikt!

✓ Als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd.

✓ Door een wokgerecht (hoewel het verwarmen wel de voedingswaarde verminderd, dus zo kort mogelijk).